Hoppa till innehållet
/// 27 januari 2021

Radikalt förslag inför beslut om skolstruktur

Radikalt förslag inför beslut om skolstruktur

Vi anser att dagens ärende är mera än bara en lokalfråga för Bodens grundskolor.

För att kunna åstadkomma långsiktiga och hållbara lösningar måste man betrakta frågor av det här slaget på ett vidare sätt och alltid med ett helhetsperspektiv.

Kommunen har många utmaningar och måste vara strategisk i sina beslut, därför vill vi lyfta denna lokalfråga till en mera övergripande nivå och dessutom föra ihop den med andra frågor som bör lösas på ett långsiktigt och hållbart sätt.

 

  • Gymnasieutbildningen är för närvarande lokaliserad på flera platser, detta bidrar till    ineffektivitet och fördyringar. Genom att etablera en samlad gymnasieby elimineras dessa nackdelar. Samtidigt skapas nya möjligheter till att utveckla utbildning till det livslånga lärandet i lokalt och regionalt perspektiv utifrån förändringar på arbetsmarknaden. Sedan tidigare finns ett beslut i nämnden för en inriktning till en mer samlad gymnasieskola.

 

  • Före detta vårdhögskolans lokaler och omgivande markområden är mycket begränsade och medger inte några större utvecklingsmöjligheter. Med tanke på den befolknings-utveckling som ligger till grund för utredningen är en flyttning av nuvarande Stureskolan till detta område olämplig, ett bättre alternativ är att Stureskolans verksamhet flyttas till nuvarande Björknäsgymnasiet sedan den verksamheten erhållit nya lokaler.

 

  • Förvaltningen har under lång tid uttryckt önskemål om lokaler där förvaltningen i sin helhet kan samlas. Detta kan vara möjligt att samordna tillsammans med en 7-9 skola i nuvarande Björknäsgymnasiet

 

  • En samlad arbetsmarknads- och utbildningsförvaltning på nuvarande Björknäsgymnasiet innebär att även Centralskolan frigörs och kan i och med detta bli det föreningarnas hus som diskuterats under många år.

 

  • Lämpliga verksamheter som idag är inhyrda i externa lokaler kan flyttas till före detta vårdhögskolans lokaler

 

  • Vid en etablering av en eventuell framtida f-6 skola i centrumområdet bör de socioekonomiska faktorerna och förbättrad integration väga tungt, därför bör placeringen noga avvägas och utredas vidare innan definitivt beslut tas.

 

/// 1 jun
Biogas - förändrade skatteregler

Förändrade skatteregler för biogas.

/// 1 jun
Interpellation - laddplatser för elbilar

Plan för utbyggnad av laddplatser för elbilar

/// 1 jun
Se över trafikföreskrifterna

Det är dags att se över trafikföreskrifterna