Hoppa till innehållet
/// 24 februari 2021

Högre bidrag till landsbygd fick nej

Kommunfullmäktige har avslagit Bodenalternativets Anders Petterssons förslag att höja bidraget för åtgärd av enskilt avlopp. Politikern ville se en höjning för att stötta landsbygden.

Tekniska förvaltningen har i en tjänsteskrivelse angett att bidraget infördes 2002 efter en revisionsanmärkning gällande dåvarande princip. Kommunen gav då den enskilde ett lån som skrevs av årligen och därför var mer att betrakta som ett bidrag. I dagsläget är bidraget 17 300 kronor och de senaste åren har kommunen betalat 150 000-200 000 kronor i bidrag som belastat skattekollektivet. Bidrag beviljas endast för permanent boende, inte fritidsbostäder. Va-chefen Jan Lundberg som var inbjuden hade före motionen togs upp förklarat reglerna för bidrag och hur juridiken ser ut för närvarande. 

– Visst det finns oklarheter och det måste man naturligtvis rätta till. Det råder det ingen tvekan om, tycker Anders Pettersson (BA).

Han var dock ganska säker att många i "församlingen" åtminstone tidvis tyckt att vår landsända varit styvmoderligt behandlad.

– Man pratar hela tiden om att hela landet ska leva men är det så i slutändan. Så ungefär på samma sätt kan man betrakta det här ärendet, sade Pettersson.

Vilket inte hjälpte. Kommunfullmäktiges beslut blev att regelverket gällande enskilda avlopp ska ses över i samband med översynen av va-planen. Under 2019 uppgår bidraget till max 19 300 kronor. Fullmäktige avslog dock Bodenalternativets förslag att höja bidraget för åtgärd av enskilt avlopp och även att bidragsnivån ska följa prisbasbeloppets årliga utveckling. 

Vill du skriva en kommentar?

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och Tanvändarvillkor gäller.
/// 1 jun
Biogas - förändrade skatteregler

Förändrade skatteregler för biogas.

/// 1 jun
Interpellation - laddplatser för elbilar

Plan för utbyggnad av laddplatser för elbilar

/// 1 jun
Se över trafikföreskrifterna

Det är dags att se över trafikföreskrifterna